به گزارش دفاعپرس از خراسان رضوی، «غلامحسین مظفری» استاندار خراسان رضوی در دیدار با «محمدنبی شهیکی» معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، اظهار داشت: بحث مهم و روز حوزه فناوری است. صرف انرژی برای این موضوع اجتنابناپذیر است؛ در خراسان رضوی، بدون تعارف، این حوزه اولویت اول ماست. توسعه فضاهای فیزیکی و زیرساختهای مرتبط، باید فراتر از نیازهای فعلی و بر اساس آیندهنگری شکل بگیرد.
وی گفت: در جلسه پیشین شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان، موضوع اختصاص ۱۲۰ هکتار زمین مولدسازی در مجاورت مجموعه ثامن به پارک علم و فناوری مطرح شد. این زمین یکی از بهترین موقعیتها را دارد؛ با دسترسی به مترو و آزادراه آتی چناران، میتواند بهسرعت به توسعه فضای فناوری کمک کند.
استاندار خراسان رضوی افزود: علاوه بر آن، در شهرک صنعتی شماره پنج مشهد، که با وسعت پنج هزار هکتار بزرگترین شهرک صنعتی کشور است، پیشنهاد میشود حداقل هزار هکتار به پارک علم و فناوری اختصاص یابد، یا در صورت نیاز زمینی در مجاورت این شهرک تهیه و کاربری آن از طریق کمیسیون ماده پنج تغییر کند.
این مقام مسئول با اشاره به ضرورت توجه ویژه به مناطق شرقی کشور در برنامهریزی ملی، بیان داشت: تجربه حوادث و بحرانها در ۱۲ روز جنگ تحمیلی نشان داد که شرق کشور از آمادگی لازم برای ایفای نقش جایگزین در مواقع حساس برخوردار است؛ بنابراین توسعه زیرساختهای کلیدی در خراسان رضوی باید با منطق راهبردی بلندمدت دنبال شود.
مظفری ادامه داد: در همین راستا، سه گزینه عملیاتی برای توسعه فضاهای فناوری در استان پیشنهاد دادهایم؛ نخست زمین ۱۲۰ هکتاری ثامن؛ دوم، تخصیص هزار هکتار در شهرک شماره پتج مشهد؛ و سوم، پیشبینی هزار و ۵۰۰ هکتار در شهر فرودگاهی مشهد که مساحتی بالغ بر ۱۲ هزار هکتار دارد و میتواند زیرساخت یکپارچهای برای فعالیتهای نوآورانه فراهم کند.
وی بیان داشت: علاوه بر مشهد، باید پنج قطب اصلی استان شامل نیشابور، سبزوار، تربت حیدریه، قوچان و گناباد را نیز در توسعه فناوری دخیل کنیم. به عنوان مثال نیشابور که مصوبه پارک را از دولت دریافت کرده و سبزوار که زمینهای مناسبی دارد، باید ارتقاء یابند. این شهرها ظرفیتی معادل استانهای متوسط کشور داشته و میتوانند بار توسعه علمی و فناورانه را بر دوش بکشند.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به جایگاه خاص مشهد گفت: جمعیت مشهد از ۲۲ استان کشور بیشتر بوده و سهم بالایی از خدمات بهویژه در حوزه هتلداری را تأمین میکند. اکنون باید شرکتهای دانشبنیان خدماتمحور نیز در مشهد مستقر شوند تا متناسب با این ظرفیت، اقتصاد نوآور خدماتمحور نیز شکل گیرد. در کنار آن، حوزههای صنعت برق، پتروشیمی، نفت و گاز نیز باید نقش جدیتری در مسیر توسعه فناورانه ایفا کنند.
این مقام مسئول با تأکید بر بهرهگیری حداکثری از معافیتهای مالیاتی ماده ۱۱ و ۱۳، خاطرنشان کرد: ما در استان آمادگی کامل داریم تا از این ظرفیت استفاده کنیم و ادارهکل امور مالیاتی نیز در این زمینه مانعی ایجاد نخواهد کرد. همچنین در خصوص اراضی ict واقع در بلوار شهید فکوری و مجموعه ۳۰ هکتاری دیگر مشهد پیشنهاد میشود مجوزهای برجسازی و تراکم عمودی صادر شود، چراکه این زمینها استثناییاند و باید بهصورت بهینه مورد استفاده قرار گیرند.
مظفری تأکید کرد: با صدور مجوزهای ساخت، میتوان به جای هزار هکتار توسعه افقی، در ۱۰۰ هکتار فضای مفید و کاربردی ایجاد کرد. این مدل، علاوه بر تأمین درآمد بلندمدت برای استان، روند توسعه را نیز تسهیل میکند.
سپس شهیکی با اشاره به ظرفیتهای ویژه خراسان رضوی در حوزه فناوری، عنوان داشت: استان خراسان رضوی یکی از مهمترین ظرفیتهای کشور در عرصه فناوری را داراست؛ این پارک جزء سه پارک برتر کشور است، اما با یک مشکل اساسی مواجه است و آن، فقدان توسعه زیرساختی متناسب با ظرفیتهای بالقوه آن است.
وی تصریح کرد: دو اولویت اصلی من برای پارک علم و فناوری استان عبارت است از تبدیل پارک به ناحیه نوآوری بینالمللی و دوم، استقرار مرکز پردازش اشتراکی برای توسعه هوش مصنوعی. با وجود توانمندیهای قابل توجه، هنوز زیستبوم نوآوری در خراسان رضوی شکل نگرفته و مدلهای متنوع تأمین منابع مالی در پارک وجود ندارد. اگر فردی قصد اسکیلآپ داشته باشد، مدل توسعه بازار حرفهای در اختیار ندارد و این خلأ باید با تغییر مسیر راهبردی در برنامه چهار ساله پارک برطرف شود.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم در ادامه افزود: جمعبندی ما در نشست با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات این بود که سه هاب اصلی کشور برای استقرار GPU فارمها، شبکه ذخیرهسازی و زیرساخت پردازشی در حوزه هوش مصنوعی، در استانهای تهران (سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی)، اصفهان (پارک علم و فناوری) و خراسان رضوی (پارک علم و فناوری مشهد) مستقر شود. تحقق این طرح نیازمند زیرساختهایی است که باید در استان طراحی و توسعه یابد و خراسان رضوی میتواند با توجه به دارا بودن مراکز داده، با هزینهای کمتر، خدمات ملی ارائه دهد و به یک برند فناوری نوین در کشور تبدیل شود.
شهیکی با تأکید بر لزوم تغییر تراز فعالیتها و اجرای پارک گفت: برای ایفای نقش جدید، پارک باید بهسوی یک تحول راهبردی حرکت کند. اصفهان و پردیس تهران هماکنون در مسیر تبدیل به نواحی نوآوری بینالمللی قرار دارند و خراسان رضوی نیز باید در مسیر ایجاد ناحیه نوآوری بینالمللی مشهد قرار گیرد؛ چراکه در اولویتهای ملی دولت، قرار است پنج ناحیه نوآوری بینالمللی در سه سال آینده راهاندازی شود. اما تحقق این هدف، مستلزم تحول در ابعاد زیرساختی، لجستیکی و سایر مؤلفههای کلیدی توسعه است.
وی با اشاره به مزیتهای قانونی این فرآیند تصریح کرد: در صورت تحقق این امر، پارک علم و فناوری مشهد میتواند از مزایای قانونی گستردهای از جمله معافیتهای ماده ۱۳، دارا بودن گمرک داخلی، صدور ویزای استارتاپی، ضرایب بیمهای متفاوت برای نیروی کار، و سایر امتیازات بهرهمند شود که به جریان جذب سرمایه شتاب خواهد داد.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم با بیان اینکه توسعه اکوسیستم فناوری استان نیازمند تغییر ریل حرکتی است، ادامه داد: ارزیابی ما از بهرهبرداری استان از ظرفیتهای مالیاتی ماده ۱۱ و ۱۳ نشان میدهد که خراسان رضوی در میان حدود ۱۴ تا ۱۵ استان کشور قرار دارد، در حالیکه با توجه به پتانسیل اقتصادی و صنعتی خود باید جزو چهار استان برتر باشد. این دو ماده قانونی فرصت ارزشمندی فراهم کرده که بهجای پرداخت مالیات، منابع به سرمایهگذاری در پروژههای دانشبنیان اختصاص یابد.
انتهای پیام/